ПСИХОЛОШКО ОБРАЗОВАЊЕ: "ДЕПРЕСИЈА КОД МЛАДИХ"

PDFPrintE-mail

Психолог школе Драгана Вучковић реализовала је тему за психолошко образовање родитеља „Депресија код младих“ у оквиру сједнице Савјета родитеља. Циљ предавања је апел да се депресија код младих схвати као озбиљан психички поремећај, да родитељи науче како да препознају знаке депресије и охрабривање да се потражи стручна помоћ.

У склопу предавања родитељи су погледали видео на тему „Пажљиво са младим депресивцима“.

 

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ – БРИГА СВИХ НАС

Брига о менталном здрављу једнако је важна као и брига о соматском здрављу. Савремени човек врло мало пажње посвећује менталном здрављу, а тражење помоћи од стручњака из области менталног здравља још увек је велики табу у нашим срединама. Зато многи проблеми, посебно код младих не буду препознати на време, па су млади под плаштом бурног пубертета, дуго у канџама депресије или под ризиком од суицида.

Једна од предрасуда везаних за депресију је да је овај поремећај расположења везан за слабост карактера и воље, што није тачно. Права депресија се не може одагнати снагом воље и нажалост нема користи од благонаклоних речи људи из окружења, да се особа сабере, да стисне зубе и иде даље.

КАКО ПОМОЋИ ДЕПРЕСИВНОЈ ОСОБИ?

Када блиска особа постане депресивна, многи односи унутар породице, неке друге групе или пријатељства, постану поремећени. У почетку је тешко схватити шта се дешава, па се јављају осећања немоћи, беса, нестрпљења и неверица према особи која је депресивна. Због оваквих осећања често се депресивној особи говори. „Сабери се, није то ништа“, „Све је то само у твојој глави“, „И другима је тешко па се труде“, „Тргни се“. Међутим, такви савети само одмажу, јер депресивна особа није у стању себи да помогне на начин како би то иначе учинила. Стога су нежна брига, исказивање љубави, стрпљење и охрабривање да се потражи стручна помоћ кључ за лечење депресије и код одраслих људи, а посебно код младих.

Ако су код адолесцената присутне промене (издваја се из друштва, постаје безвољан/а, мисли лоше о себи, нема самопоуздања, агресивно реагује, запушта свој спољашњи изглед...) потребно је поставити питања:

-              Шта дете жели поручити својим понашањем = млади најчешће реагују на начин „Остави ме на миру“, међутим, то је само показатељ неке љутње због сумње да му се  може помоћи или нелагоде у отворености око теме која је у основи депресивног стања. Такав став није резултат стварне жеље да се родитељ одбије или незаинтересованости за решавање проблема.

-              Ако је дете агресивно, има лоше оцене, не треба га одмах кажњавати = да дете зна и има снаге у таквом стању помоћи самом себи, не би тако упадљиво слало сигнале за помоћ! Депресивној особи треба поклонити благост, заинтересованост, разговор о осећањима, прихватање и стрпљење.

-              Ако дете не жели са Вама да разговара, обратите се неком за помоћ (члану породице, пријатељу, педагогу или психологу школе, бесплатној психолошкој помоћи, телефон 065/464-555, или на мејл адресу ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ). Тако ћете добити савет како да се и Ви сами носите са тренутном ситуацијом и како да дете заинтересујете да и само прихвати помоћ стручне особе.

Депресивно дете треба разумети и прихватити, помоћи му да изгради своје самопоуздање и савлада проблем. У  утврђивању узрока депресије важно је укључити родитеље, испитати породичну ситуацију, и дати препоруку за даље тражење помоћи. Важно је нагласати тинејџеру да тражење помоћи од других јесте једна адекватна и дозвољена радња, и да то никако неће бити атак на његову самосталност.

Материјал са предавања можете преузети ОВОМ ЛИНКУ.