World Vision

Једна милијарда устаје

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Friday, 21 February 2014 15:44

Поводом обиљежавања Кампање Jедна милијарда устаје 14.02.2014. која је уједно и 15-годишњица Покрета против насиља над женама, у нашој школи одржан је јавни час. У склопу тог јавног часа присутнима су приказане двије презентације на тему насиља и два краћа спота, од цега је један званични спот за поменуту кампању.

Једна од презентација садржала је едукативни материјал и статистике о насиљу над женама, посљедицама које насиље проузрокује и разлоге због којих се , најчешће, постаје насилник. Другом презентацијом представљени су резултати истраживања које су спровели чланови Дјечијих и омладинских одбора за заштиту дјеце у сарадњи са Wорлд Висион-ом , чији је представник, Мирза Авдић, био присутан јавном часу. Презентације су одржале чланице Омладинског одбора, уједно и ученице наше школе, Драгана Спасић и Јелена Милошевић, уз помоћ још једне чланице одбора, Драгане Јосић.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!

Last Updated on Friday, 21 February 2014 16:19  

Надјачај тишину-пријави насиље

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 11 November 2013 14:07

“Надјачај тишину – пријави насиље“


Дјечији и омладински одбори за превенцију насиља над дјецом спровели су истраживање међу дјецом и младима о њиховим искуствима и знањем у вези насиља. Чланови ових одбора су дјеца и млади са Развојног подручја Мајевице, односно са подручја 3 општине: Зворник, Сапна, Калесија.

У оквиру ове конференције чланови одбора за превенцију насиља над дјецом поред презентације резултата, на креативан начин, односно кроз скеч, приказали свакодневницу скоро сваког дјетета које је изложено насилном понашању.

Овом конференцијом отпочета је кампања за заштиту дјеце која су изложена насилном понашању од стране чланова породице или вршњака, и која ће трајати наредну годину дана.

Из ЈУ Средњошколског центра „Петар Кочић“ конференцију су посјетиле Драгана Петровић, психолог школе и Дајана Главоњић, професор психологије и Јелена Милошевић, представник Савјета ученика. Чланови одбора који су са подручја општине Зворник, уједно и ученици ове школе, учествовали на конференцији су Драгана Спасић, Ханка Селимовић и Аднан Шабић.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!

Last Updated on Friday, 21 September 2018 09:48  

Заштите дјеце

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 07 October 2013 12:31


У оквиру овог пројекта основане су две групе:
Коалиција за заштиту деце и Омладински и дечији одбор из три општине Калесија, Сапна и Зворник.

Из свих ових општина представници разчличитих инситуција (школа, полиције, општина, центара за социјални рад, удружења грађана са посебним потребама, домова здравља) укључени су у пројектне активности и семинаре којима је циљ израда и спровођење јединствене стратегије за заштиту деце и њихових права на све три поменуте општине, односно за развојно подручје Мајевица. Идеја „World Vision“-а је да за сва подручја у БиХ постоје овакве коалиције и дечији одбори који ће се бавити овом проблематиком.


У Коалицију за заштиту деце општине Зворник укључени су представници наше школе:
Драгана Петровић- психолог школе и
Дајана Главоњић – професор психологије.

У Омладински и дечији одбор општине Зворник укључени су ученици наше школе:
Ханка Селимовић II2
Коста Станојевић II2
Амина Салкић II5
Сара Јеркић II6
Драгана Спасић III8

Представнице школе су заједно са ученицима учествовале на семинару „Интердисциплинарни приступ у борби против породичног насиља на локалном нивоу“ 17-19. Априла 2013. Године у Сарајеву.
На том семинару основане су поменуте коалиције, договорене смернице за рад и организоване радионице и дружења за ученике. Психолог школе Драгана Петровић је на семинару одржала презентацију за Коалицију за заштиту деце на тему „ Осврт на примену Протокола о поступању у случају насиља, злостављања и занемаривања деце“.

Ораганизована је едукација за чланове Коалиције за заштиту деце подручја Мајевица (поменуте три општине) на тему „Стрес,сагоревање и механизми заштите за професионалце“. На овом семинару учествовала је психолог школе Драгана Петровић.

Last Updated on Wednesday, 06 November 2013 08:58  
 

Опремљен кабинет здравствене његе

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 07 October 2013 09:14

„Како смо опремили кабинет здравствене његе“

Стари кабинет је био оскудно опремљен материјалом за рад што је имало утицаја на сам квалитет извођења наставе. Због недостатка простора у школи кабинет је коришћен и за остале часове редовне наставе што је додатно компликовало опремање и чување наставних помагала. Приступ болесничкој постељи са моделом-лутком за вежбање и медицинским материјалима је такође био отежан због малог простора и распореда који је био прилагођен класичној учионици.

Реализацијом овог пројекта који је у потпуности подржан од стране World Vision, добијен је нов кабинет здравстене његе, физички одвојен од друге учионице, који ће бити искључиво намењен за ученике здравствене струке. Кабинет је осветљен, са добрим распоредом ученичких клупа и столица, сама болесничка постеља је сада смештена у средишњем делу учионице, чиме је омогућен и преглед дешавања као и приступ свим ученицима и самој водитељици практичне наставе. У оквиру кабинета сада поседујемо два ормара у којима су смештене основне медицинске потрепштине неопходне за обављање едукације и образовања ученика. У новом кабинету могуће је организовати рад на различите начине са мањим или већим групама ученика.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!

Интервјуисали смо одељења медицинских техничара како би сазнали колико су они сада задовољни новим кабинетом:

-          Како изгледа нови кабинет?

Нови кабинет је интересантно опремљен, посебно је освежавајућа боја зелених зидова која је подстицајна за рад, добро је осветљен и простран.

-          Какав је био стари кабинет?

У старом кабинету нисмо могли лако доћи до модела за вежбање јер је то била класична учионица која је коришћена и за друге часове редовне наставе па је распоред намештаја био томе и прилагођен. Нисмо имали довољно медицинске опреме за рад.

-          Које су предности новог кабинета?

Више простора, боље могућности, кабинет се сада користи само за ученике здравствене струке, имамо потребан материјал за рад.

-          Које су могућности новог кабинета?

Потребан материјал за рад. Прилагођавање наставној јединици.

-          Како опремљеност новог кабинета утиче на реализацију наставе?

Могуће је реализовати све наставне јединице у потпуности.

Last Updated on Wednesday, 06 November 2013 08:49  
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2