Град Зворник: Пројекти у образовању главна тема посјете Министра просвјете и културе у Влади Републике Српске

PDFPrintE-mail

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић разговарао је данас са  Жељком Стојичић, министарком просвјете и културе у Влади Републике Српске о актуелној ситуацији у образовању на подручју Зворника. Током разговора градоначелник Ивановић упознао је госпођу Стојичић о пројектима који се тренутно реализују у Зворнику.

 

„Град Зворник у овој години издваја више од пет милиона КМ за образовање и то за  предшколско, основно, средњошколско и високо образовање. Такође ћу нагласити да смо ми у Зворнику последњих година реализовали велики број пројеката у области образовања. Градили смо школе и фискултурне сале. Издвајана су средства за стипендије, субвенције ђачког превоза, суфинансирали смо куповину уџбеника социјално угроженом становништву, те предшколско образовање. Ово су биле теме о којима смо данас упознали министарку Стојчић, а тема која вјероватно највише интересује грађане јесте изградња средње умјетничке школе. У преговорима смо са Министарством просвјете и очекујемо да реализујемо овај пројекат у наредном периоду,“ истакао је градоначелник Зворника Бојан Ивановић.

 

Прошле јесени у Основној музичкој школи „Војин Комадина“, која броји око 250 ученика,  спроведена је анкета, у којој су и родитељи и ученици изразили жељу да у Зворнику имају средњу умјетничку школу. Град Зворник је покренуо иницијативу, а пројектна документација ће ускоро бити завршена.

„Имали смо један квалитетан разговор у Градској управи града Зворника  и упознати смо са свим активностима које се у граду тренутно реализују. Морам истаћи да је овдје постављен један висок ниво стандарда и права, која дјеца у Зворнику користе. Улагање у образовни систем ове локалне заједнице је значајно и ми то свесрдно подржавамо. Настојимо да пратимо њихов ниво развоја и њихове потребе. Такође, упознати смо са иницијативом да се гради средња умјетничка школа и чињеницом да основна музичка школа ради на овом подручју већ дуги низ година. Ово нам даје одређену сигурност да у Зворнику има одређени број талентоване дјеце, која ће хтјети да наставе своје школовање у том правцу,“ рекла је новинарима министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Делегације Града Зворника и Министарства просвјете и културе посјетили су Основну музичку школу „Војин Комадина“. Директорица школе Дијана Зекановић истакла је да је ово прва посјета ресорног министра овој школи у последњих 20 година.

„Повод је презентација пројекта надоградње ове школе и отварање средње умјетничке школе. Потребе наших ђака и професора су велике, а и жеља је велика. Ми од себе дајемо максимум, добар рад и добри резултати, које постижемо последњих година и то је природна тежња да наше ђаке оставимо у нашем граду на даљем школовању и усавршавању. Имамо око 250 ученика на девет одсјека. Поносни смо на резултате постигнуте на бројним регионалним и међународним тамичењима,“ истакла је директорица Дијана Зекановић.

У оквиру посјете Зворнику, Стојичићева ће посјетити ђачки ресторан у Средњошколском центру „Петар Кочић“, односно предшколско одјељење у зворничком насељу Улице, Технички школски центар у Каракају, али и машинску радионицу „Алумине“, у којој обављају практичну наставу ученици ове школе.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!

(Извор: Град Зворник 15. март 2024.)

Last Updated on Friday, 15 March 2024 22:16