Зворничанин Дражен Бојагић ревизор једне од четири најпознатије консултантске куће у свијету – рачуноводство заволио у средњој школи

PDFPrintE-mail

Свако ко се пронађе у одређеном занимању са лакоћом ниже успјехе те се другима чини да им се врата на том путу отварају сама, али иза свега тога стоји озбиљан рад. Таква је прича двадесетосмогодишњег Дражана Бојагића из Зворника, овлаштеног ревизора у једној од четири највеће консултантске куће у свијету, „KPMG”.

Тренутно, за ову реномирану кућу ради у Бањалуци, а већ је положио први испит за звање међународног рачуновође што отвара врата за запослење у струци у било којој земљи свијета.

– Након завршетка средње економске школе у Зворнику, завршио сам Економски факултет у Бијељини са просјеком оцјена 9,30. Просто сам се пронашао у економији и одлучио да наставим даље у овој области. Одмах по завршетку студија почео сам да радим у једној познатој рачуноводственој агенцији. Ту сам радио три и по године, а у међувремену положио сам за звање рачуновође, а потом и за овлаштеног ревизора што је највише звање у нашој струци. Положио сам све испите и само треба да добијем лиценцу. За мјесец дана биће и одбрана мастер рада када ћу добити звање овлаштеног процјенитеља – прича Бојагић свој образовни пут.

 

Каже да је веома задовољан радом у консултантској кући „KPMG”.

– Она спада у најпознатије или „Big 4” консултанстке куће у свијету. Послују у 160 земаља и имају, чини ми се, око 200.000 запослених. Ја радим у сектору ревизије привреде, односно радимо ревизију неких од највећих фирми у БиХ и највећег броја банака у БиХ. Услови су одлични, веома сам задовољан, а посебно је важно што дају могућност да се стално усавршавате и све то они плаћају. Сада ме подржвају да положим за лиценцу овлаштеног међународног рачуновође. Она омогућава да радите било гдје у свијету. У мају полажем други испит, а већ сам положио један. Оно што желим да истакнем јесте да је фирми у којој радим врло важно повјерење и они не раде ревизију фирмама које својим пословањем могу да наруше њихов рејтинг – каже Бојагић и истиче да је његовом успјеху и каријери помогао само рад, а никако политички или други друштвени ангажман.

Са Бојагићем смо разговарали у СШЦ „Петар Кочић“, гдје је дошао да обиђе своје некадашње професоре који су веома заслужни за његов одабир професије, али и за стечено знање.

– Мислим да је економска школа у Зворнику један од најбољих. То се могло видјети и на факултету. Неколико Зворничана који су са мном студирали су се издвојили већ на првој години. Што се тиче предмета, највише сам се пронашао у рачуноводству, предмету који су ми предавали професорица Елизабета Јевтић и Љубиша Шевкушић. Тада сам већ почео да правим неке скрипте и да вјежбам са пријатељима што је био показатељ да сам, заправо, већ тада изабрао ово занимање.  Професори у средњој школи су много утицали на мој избор. Тек касније схватимо шта смо све од њих научили. Ја и данас памтим неке ствари које сам чуо од професорице Радинке Ристић. Тек када уђете у један озбиљан свијет видите колико сте знања добили у средњој школи – рекао је Бојагић.

Директорица школе Биљана Писић каже да Дражен Бојагић ученик који је постигао значајне резултате иако тек има 28 година.

– Он је изразио жељу да види професоре које смтара заслуженим за његов успјех. Рекао нам је да су они имали огроман утицај на његов животни пут. Можда су неки од професора били и строги јер воде рачуна о квалитету наставе, а ученици то понекад не могу да разумију, али касније схвате зашто је то било важно. Посебно смо поносни када су наши ученици препознатљиви на фаултетима како у Београду и Новом Саду, тако и на наша два универзитета – рекла је Писићева и додала да ће у наредном издању монографије о раду ове просвјетне установе сигурно бити издвојено мјесто за Бојагића.

– Монографија је отворена књига коју својим успјесима стално допуњују наши некадашњи ученици – истакла је Писићева.

Станислав Томић, који је поред Наташе Митровић био разредни старјешина Бојагићу, има само ријечи хвале за свог некадашњег ученика.

– Он се и понашањем и учењем, односно цјелокупним односом према школи истицао. Такве ученике треба помињати и генерацијама које се сада уписују у нашу школу. Драго ми је и да је школа препознала успјехе бивших ученика, што их позива и дочекује и што постоји веза између школе и успјешних ученика – истакао је Томић.

Професор Рачуноводства Љубиша Шевкушић додаје да је Бојагић био не само успјешан ученик, него и добар човјек.

– Он је био дио једне добре и успјешне генерације. То је доказ да се у нашој школи ради квалитетно и добро је да постоји веза између школе и ученика који нас нису заборавили већ су дошли да подијеле своје успјехе са нама. Рачуноводство је сублимација више предмета, многима је то препрека, а Дражен је неко ко се препознао и пронашао у том занимању. То је доказ да свако ко се озбиљно посвети нечему може да очекује успјех – сматра Шевкушић.

Економисти поново на цијени

Бојагић каже да ће економисти поново бити на цијени.

– Раније смо имали експанзију економиста. Сви су то студирали. Међутим, послије се ситуација промијенила. Но, сада се опет економисти траже, а на семинарима рачуновођа и овлаштених ревизора је видљиво да су то све старији људи и њих млади треба да замијене – сматра Бојагић.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!

(Инфо Бирач)

Last Updated on Sunday, 10 March 2024 20:07