Припрема талентованих ученика – универзитетски професор Марко Ћитић на дводневном предавању у зворничком СШЦ „Петар Кочић“

PDFPrintE-mail

Проф. др Марко Ћитић са Катедре за математику на Универзитету у Источном Сарајеву одржаће дводневна предавања из геометрије и комбинаторике за ученике зворничког СШЦ „Петар Кочић“ који се припремају за такмичења у овој школској години. У школи су истакли да је ово прилика да ученици, који су зантересовани за даље напредовање, побољшају своја знања јер је Ћитић и сам био учесник савезних такмичења те свјетских математичких олимпијада у Румунији, Тајланду и Бразилу. Уједно, ово је прилика да се посебна пажња посвети надареним ученицима и да им се омогући искорак у односу на план и програм који похађају.

 

 

Ћитић је у изјави за Инфо Бирач истакао да је дошао на иницијативу професора Радована Пелемиша, а идеју је подржала управа школе.

 

– Као члан Друштва математичара Републике Српске, дуги низ година сам учествовао у комисијама за састaвљање и прегледање задатака на такмичењима на нивоу Српске и БиХ. Сада се јавила идеја да одржим дводневна предавања ученицима како би и они научили нешто ново. Ученици су добри, овакви кампови су мотивишући, али кратко трају. Важност ових предавања огледа се у чињеници да се у редовној настави мање ради та такмичарска математика и за ученике који иду на такмичења ова предавања пуно значе. Средњошколски професори их не могу у потпуности спремити за тај ниво јер раде предвиђени план и програм. Велики број ученика се тада ослања на индивидуални рад, а литературу је данас лако наћи на интернету – сматра Ћитић и додаје да се нада да ће се овакви видови сарадње наставити и у будућности.

(Инфо Бирач фебруар 2024.)

Last Updated on Tuesday, 06 February 2024 15:43