Професорица Винка Марјановић добитник „Светосавске награде“

PDFPrintE-mail

Међу добитницима „Светосавске награде“ сасвим заслужено ове године се нашла и Винка Марјановић, професорица физике у СШЦ „Петар Кочић“ из Зворника.

Марјановићева годинама важи за узорног професора којa је као ментор водила неколико ученика до првог мјеста на републичким такмичењима, а један од њених ђака је учествовао на Међународној олимпијади из физике у Данској, што је јединствен случај у историји ове школе.

 

Винка Марјановић већ 24 године ради у зворничкој школи, гдје је у једном мандату била и помоћник директора, а физику је, прије тога, предавала у ОШ ,,Јожеф Атила” у Новом Саду, у периоду од 1996. до 1997. године.

У изјави за Инфо Бирач Марјановићева је рекла да је за њу велика част била и сама кандидатура.

– Награда је велика част и обавеза. Хвала директорици школе Биљани Писић која ме је предложила и кандидовала. Увијек је била подршка моме раду. Захваљујем се најприје дјеци којој сам предавала, управи школе као и мојим колегама. Од самог почетка имала сам подршку старијих колега, а посебно бих истакла моју менторку, професорицу Олгу Андријевић, професоре из мога актива Василија Бобара, Милисава Николића, Љубисава Перића, затим професорице Драгицу Антонић и Лидију Пажин које су увијек биле спремне да помогну и да дају добронамерне савјете. Оно што је најважније, имала сам срећу да предајем дивним генерацијама са талентованим ученицима. Ученици су неисцрпна инспирација за наш рад, без њих ништа не би било могуће. Овдје говорим о свим ученицима, њиховим индивидуалностима, а не само онима који су учествовали на такмичењима – рекла је Марјановићева.

Она је додала да су успјеси ученика резултат њиховог преданог рада и учења.

– Ја сам само ту да усмјерим њихове активности и помогнем. Иза сваког успјеха стоји тежак рад и небројени сати проведени у учењу. У нашој школи управа као и колеге, посебно разредне старјешине, имају пуно разумијевање за ученике који учествују на такмичењима. За већи број ученика, заинтересованих за такмичења, потребна је додатна мотивација као што је финансијска помоћ локалне управе за учешћа на камповима у регији, региону и шире, као и за додатна награђивања – навела је Марјановићева.

Ова изузетна профеосрица коју красе пожртвованост, одговорност те дисциплина и посвећеност у раду сматра да је рад са талентованим ученицима велика част и посебна обавеза за сваког професора.

– Потребна је додатна припрема и посебно ангажовање. Велики број ученика је прошао кроз рад додатне наставе и они данас представљају остварене особе у различитим професијама.  Ако је рад на часовима редовне наставе или на часовима додатне мало помогао да нађу свој пут, ја сам задовољна јер је то смисао нашег позива – закључила је Марјановићева.

Како су навели из школе, њена активност, велики труд и рад са дјецом дошли су до изражаја приликом учествовања на регионалним, републичким и државним такмичењима, што је била основа да је кандидују за ове најпрестижније просвјетно признање у Републици Српској.

– Била је ментор учесницима регионалних и републичких такмичења. То су били: Дејан Вуковић, Вујадин Мркајић, Биљана Радиша, Нада Жугић, Небојша Марковић, Богдан Радовић, Кристина Милић, Дуња Орашанин, Јелена Сандић и многи други. Навешћемо само неке од ученика и успјехе које је су остварили под менторством професорице Марјановић:

– Милица Радић освојено 3. место у категорији првих разреда 2008 .године

– Славко Ивановић освојено 1. месту у категорији првих разреда 2010, других 2011. године и трећих разреда 2012. године

– Славко Ивановић освојено 2. месту у категорији  четвртих  разреда 2013. године

– Зоран Лазић освојено 1. месту у категорији четвртих  разреда 2015. године

– Данило Бирчаковић освојено 2. месту у категорији првих разреда 2022. године

– Данило Бирчаковић освојено 2. месту у категорији других разреда 2023. године – навели су из школе.

Ученик Славко Ивановић је 2013. године освојио прво место на Државном такмичењу из физике, а исте године је као члан тима БиХ учествовао на Међународној олимпијади из физике у Данској. Ученик Данило Бирчаковић је 2023. године учествовао на Балканској физичкој олимпијади у Албанији, где је освојио бронзану медаљу.

– Марјановићева је учествовала је у програму ЕФП у току 2006. године. Учествовала је у ЕУ ВЕТ програму II 2006. године који је обухватао методологију модуларних НПП-а, активне наставне методе, стилове учења и нове технике оцјењивањ, потом на семинару ,,Исходи учења за природословље” – Босна и Херцеговина, као члан радне групе, у Мостару 2013. године, те као предавач у реализацији Зимске школе физике за ученике средњих школа Републике Српске у Требињу, у јануару 2019. године чији је организатор Друштво физичара Источне Херцеговине у сарадњи са Републичким педагошким заводом. Писала је рецензију за уџбеник ,,Физика за 2. разред  гимназије општег, природно-математичког и рачунарско-информатичког смјера”, издавач Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, 2013. године – истакли су из школе.

Ккао је раније најављено из РПЗ-а, награде најбољим просвјетним радницима за 2023. годину у Републици Српској ће бити уручене на свечаности која ће бити уприличена 26. јануара у Дјечијем позоришту Републике Српске.

(Инфо Бирач)

Last Updated on Tuesday, 16 January 2024 08:59