У Зворнику одржана Светосавска академија – бесједио академик Танасић

PDFPrintE-mail

У зворничком Дому омладине јуче је одржана свечана Светосавска академија у оквиру 30. Светосавске недјеље. Манифестацију је благословио протојереј ставрофор Видоје Лукић.

 

 

 

– Радосно ишчекујемо сваке године ову недељу да бисмо са разним манифестацијама прославили свога светитеља, просветитеља, учитеља. Свети Сава је оставио неизбрисив траг у историји српског народа да га памтимо кроз све ове вијекове. Он је родоначелник, оснивач светородне лозе Немањића коју са поносом поштујемо и славимо – рекао је протојереј Лукић који је поручио да Химну Светом Сави треба често да пјевамо и да нам њене ријечи често буду на уму, да размишљамо о њиховом значењу.

О Светом Сави бесједио је проф. др Срето Танасић, члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

 

– И да је цијело вече дато за бесједу, не бисмо могли рећи ни најмање од мало онога зашто је све Свети Сава заслужан у српском народу. Имамо цијелу годину и да размишљамо и да говоримо  и дјелујемо на светосавском путу. Његово дјело своди се на тројство, он је са својим оцем учврстио српску државу, учврстио је и организовао Српску православну цркву и донио јој самосталност. Он је и творац српског школства, а могли бисмо рећи уопште српске културе. Треба да будемо свјесни те културе коју смо створили од Светог Саве до данас и да је српска култура у центру нашег националног идентитета. Говорећи о Светом Сави, о нашем светосавском путу, не треба да заборавимо бригу о српском језику и ћирилици који су централни знак српског националног идентитета – рекао је Танасић.

Танасић је нагласио да на путу Светосавља треба да будемо свјесни српске културе коју смо стварали кроз вијекове од Светог Саве све до данас.

– Нисмо имали наклоњену историју да имамо кроз вијекове своју државу, али имали смо своју културу која нас је држала на окупу, а у центру српске културе јесте српски језик и српско писмо, ћирилица – навео је Танасић.

 

Програм је водила глумица Народног позоришта Републике Српске Белинда Стијак која је истакла да је традиција прослављања имена Светог Саве у Зворнику позната у Републици Српској од њеног настанка, али и у региону.

– Зворник, град домаћин, је град који чува и његује лијепу ријеч, духовне вриједности и традицију и ове године је у част Светом Сави организовао Светосавске свечаности. Један је од ријетких градова у којима се већ 30 година обиљежава Светосавска недеља – рекла је Стијакова.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Радосав Перић подсјетио је да су прије три деценије започете активност да се у школама слави Свети Сава.

 

– Вечерас је са нама и наш први кум професор Будимир Аћимовић који је 1993. године припремио славски колач. Те године било је дивно, сломили смо колач са ученицима у општинској сали, а већ сљедеће године свака школа је почела да слави своју славу – подсјетио је Перић.

Перић је, у знак захвалности првом куму Аћимовићу уручио захвалницу и икону Светог Саве.

Аћимовић је напоменуо да су творци друге Југославије маргинализовали националне вриједности, а да је у тешкој  1993. години кумство био један лијеп тренутак који је са радошћу прихватио.

– Радост је и то што ово траје већ 30 година и трајаће вјечито. Драго ми је да је светосавље, једна од највећих вриједности које српски народ има, ушло у наше школе. Мењали су се окупатори и диктатори, а Светосавље је опстајало. Драго ми је да сам учествовао у свему томе, а још драже што млади који пристижу прихватају те вриједности. Светосавље је прави начин да останемо оно што јесмо – истакао је Аћимовић.

 

У програму Академије ученици и професори СШЦ-а „Петар Кочић“ говорили су стихове Десанке Максимовић „Савин монолог“ и „О пореклу“, те Добрице Ерића „Сви моји преци“, а Техничког школског центра извели драмски приказ под називом „Тражим помиловање“.

 

Хор Основне музичке школе „Војин Комадина“ под руководством проф. Љубише Поповића је химнама „Моја Република“ и Светом Сави започео, а пјесмом „Преле су преље“ завршио вечерашњу свечану Светосавску академију.

(Извор: Град Зворник)

Last Updated on Friday, 27 January 2023 13:24