СШЦ „Петар Кочић“: 15 матураната уписало медицинске факултете

PDFPrintE-mail

 

Недостатак љекара и одлазак овог кадра у иностранство додатно су мотивисали ученике зворничког СШЦ „Петар Кочић“ који су у јуну матурирали те је за петанесторо њих избор био управо медицински факултет. Како су нам саопштили у школи, највише матураната који су уписали неке од одсјека на медицинским факултетима је из два разреда медицинских техничара, односно гимназије.
Професорица Љиљана Чворовић, која је била разредни старјешина једном одјељењу медицинске школе, истиче да се њих седам одлучило да се школују у истом занимању.

– То је заиста било дивно одјељење, добри ученици који су се већ раније опредијелили шта ће бити њихов избор приликом уписа на факултет. Неки од њих су изабрали искључиво медицински факултет, а неки радиологију, здравствену његу или друге смјерове који се нуде на универзитетима код нас и у Србији – рекла је Чворовићева.

Из другог одјељења медицинске школе, разредне професорице Марије Милић, шест ученика је отишло на медицинске смјерове на универзитетима у Београду, Новом Саду, Источном Сарајеву, односно Фочи.

– Оно што је најважније јеста да су се уписали на жељене универзитете и смјерове. Већина њих је на буџету што је још једна потврда њиховог доброг рада у средњој школи – истакла је Милићева.

Директорица школе Биљана Писић каже да је ово веома значајно због тржишта рада те да се дјеци потенцира уписивање оних факултета који им гарантују запослење по завршетку студија.

 

– Заједно са Градском управом тежимо да промовишемо занимања у којима се нуди посао. Вријеме пандемије је показало да нам недостаје љекара и да су конкурси у Дому здравља стално отоврени те је стога важно овакво интересовање наших ученика за медицинске факултете у земљи и региону – рекла је Писићева и посебно похвалила ову генерацију због успјешног уписа посебно када се зна да су због пандемије били ускраћени за класичну наставу и праксу у зворничкој болници.

 

Она је истакла и чињеницу да су ученици медицинске школе након паузе због пандемије ове године кренули са редовном праксом у ЈЗУ „Болница Зворник“.