Министар Наталија Тривић упутила честитку поводом почетка нове школске године

PDFPrintE-mail

Поводом почетка нове школске године министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упутила је честитку свим ученицима, родитељима, наставницима, ваннаставном особљу и руководству основних и средњих школа у Републици Српској, у којој се наводи:

„Поводом почетка наставе у школској 2022/2023. години, свим ученицима и њиховим родитељима, наставницима и ваннаставном особљу, као и руководству свих школа у Републици Српској желим успјешан почетак нове школске године.

Посебно ме радује што у нову школску годину улазимо неспутани епидемиолошким околностима, што ће ученици сјести у школске клупе и што ће у директној комуникацији са својим наставницима савладавати лекције и стицати нова знања.

У новој школској години нас чекају бројне новине, све у складу са реформским настојањима да прилагодимо васпитно-образовни процес савременим потребама ученика, унаприједимо пут стицања функционалних знања и омогућимо наставном кадру стручно усавршавање у смислу њиховог оспособљавања за примјену савремених метода рада у наставном процесу.

У складу са реформским правцима урађено је више нових наставних програма за основно и средње образовање. Мањи број уџбеника за основце и више дигитализованих садржаја олакшаће њихове торбе, али и помоћи у лакшем савладавању градива у складу са њиховим афинитетима и савременим навикама.

Од нове школске године посебну пажњу посветићемо препознавању талентоване и даровите дјеце и раду с њима по посебним програмима, што ћемо радити у сарадњи са Друштвом психолога Републике Српске. Вјерујем да ће ово значити важан подстрек у усмјеравању и подршци свим талентованим ученицима, у различитим областима. За оне који имају умјетничке склоности, омогућили смо оснивање и рад умјетничких школа и прва међу њима у Републици Српској почиње с радом у овој школској години.

С циљем наставка модернизације процеса наставе и опремања информатичком опремом школа, и у све средње школе уведен је е-Дневник, а биће им доступни и сви дигитални алати који ће професорима бити веома корисни приликом припреме и извођења наставе.

Нека свака од побројаних новина означи и нови и незаустављиви полет за све укључене у васпитно-образовни процес и изњедри нове вриједности на које ћемо заједно бити поносни!