Дамјановић: Задовољни смо радом школа у Зворнику и регији Бирча

PDFPrintE-mail

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је данас у Зворнику да је задовољан радом основних и средњих школа на регији Бирач и у наставним и у ваннаставним активностима.

 

Дамјановић је, у паузи састанка Актива директора средњих и основних школе регије Бирач, рекао новинарима да је Педагошки завод, као управна организација у саставу Министарства просвјете и културе Републике Српске, на располагању да у стручном погледу помогне све што треба у средњем и основном образовању.

 

– Разговарамо о стању и начину организовања наставе у времену у којем је још на снази епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона, о такмичењу ученика средњих и основних школа на начин враћања у нормалу какво је било прије короне, о спољашњем вредновању квалитета рада школа које смо започели 2019. године, а које је из епидемиолошких разлога прекинуто – рекао је Дамјановић.

Он је додао да Републички Педагошки завод треба у наредних мјесец и по дана да изврши спољашње вредновање 105 основних и средњих школа у Републици Српској.

Истичући да још има неких недоумица и нејасноћа око реализације екскурзија, излета, школа у природу и матурских вечери, Дамјановић је рекао да има информацију да је епидемиолошко стање све боље, али да ће се све активности одвијати у складу са препорукама Института за јавно здравство и других релевантних републичких органа задужених за ту област.

– Републички Педагошки завод по закону и правилницима даје сагласност за извођење екскурзија и школа у природи, прије свега на програм и на елаборат који направе школе – рекао је Дамјановић и додао да је Институт за јавно здравство на неки начин дозволио да се могу организовати екскурзије, док је у правилницима средњих и основних школа то прецизирано како и на који начин се могу организовати.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач Биљана Писић рекла је да је сарадња Педагошког завода Републике Српске и средњих школа веома важна, на чему је захвална Дамјановићу, и нагласила да се сви проблеми далеко боље рјешавају на састанцима у директним разговорима него телефонским путем који се више користио у вријеме пандемије.

– Са пандемијом вируса корона носили смо се заиста лавовски са свим изазовима, и ученици и професори, али у томе смо имали значајне упуте Предагошког завода Републике Српске – рекла је Писићева, која је и директор Средњошколског центра „Петар Кочић“ из Зворника.

Истичући да су ученици били ускраћени за многе ствари у вријеме пандемије вируса корона, Писићева је рекла да је ова средњошколска установа провела комплетну процедуру за матурске екскурзије ученика четвртих разреда и да се нада да ће бити релизоване на подручју Републике Српске.

– Важно је да дјеца осјете шта значи матурска екскурзија, да се друже и да посјете неке историјске знаменитости које имамо у Републици Српској – рекла је Писићева.

Предсједник Актива директора основних школа на регији Бирач Андрија Млађеновић захвалио се представницима Педагошког завода Републике Српске и додао да ће у заједничком раду бити отклоњене све недоумице које су присутне у организацији наставе.

Млађеновић, који је и директор Основне школе „Вук Караџић“ из Братунца, рекао је да је сарадња школа са Педагошким заводом на високом нивоу и да се у том погледу заједнички рјешавају сви проблеми, као и проблем технолошког вишка и збрињавања људи по образовним установама.

Директор Техничког школског центра у Зворнику Горан Грујић изразио је задовољство што се састанак одржава у овој школи и додао да је Педагошки завод Републике Српске прва установа којој се школе јављају ради помоћи у наставним и ваннаставним активностима.

Констатујући да телефонски контакти и мејлови не могу потпуно да замијене живу ријеч у рјешавању многих питања, Грујић је оцијенио да је стање у средњошколском образовању далеко боље и у материјалном и у погледу квалитета наставе у односу на ранији период.

(ИнфоБирач)

Last Updated on Tuesday, 08 March 2022 19:12