СШЦ „Петар Кочић“: Праксом задовољни и ученици и послодавци – куварима већ понуђено запослење

PDFPrintE-mail

 

Квалитетна практична настава у школи и најбољим угоститељским објектима у граду као и чињеница да се ради о дефицитарним занимањима условили су да већ сада ученици трећег разреда зворничког СШЦ „Петар Кочић“ који се образују за куваре имају резервисан посао по завршетку школе.

 

Ученици, професори, али и послодавци истичу ову чињеницу те позивају свршене основце да упишу перспективна занимања која им нуде брзо запослење и напредовање у струци. Уједно, из школе наводе да је ово најбољи примјер унапређења наставе кроз спој теорије и праксе те потврда да се школују кадрови потребни привреди.

 

Директорица школе Биљана Писић истакла је да они већ годинама уписују ученике у угоститељске смјерове, а ове године у једно одјељење ће бити уписано по 12 кувара и 12 конобара.

 

– Желимо да се промијени тренд практичне наставе како би ученици имали што боље услове за стицање практичних знања из ове области. Захваљујући средствима ЕУ, кроз пројекат прекограничне сарадње са школом из Руме, ми ћемо у школи имати врхунски опремљен ресторан. Поред тога, веома је важно да ученици имају праксу у угоститељским објектима, односно ресторанима и хотелима. То је сигурно разлог више да ученици буду заинтересовани за занимања кувар и конобар. Стога очекујем да се ове године и одлични ученици упишу у ова перспективна занимања – рекла је Писићева.

Она је додала да су и ученици препознали добре услове за стицање практичних знања те навела позитивне примјере односа ученика према практичној настави.

– Имамо ученике првог разреда који на праксу у објектима гдје стичу нова знања долазе и по три или четири сата раније. То је за сваку похвалу. Њихов рад су препознали и послодавци који су већ „резервисали“ неколико ученика из трећег разреда у једном објекту, а према нашим сазнањима и више других ученика ће одмах по завршетку школе почети да раде – истакла је Писићева.

У једном зворничком ресторану, на пракси су два ученика ове школе која су већ добила понуду за запослење у том објекту.

Михајло Томић истиче да није очекивао да ће одмах по завршетку школовања добити посао.

–  Уписао сам ово занимање зато што волим да спремам јела. Драго ми је што могу да усавршим своје знање, да научим да правим нова јела. Савјет старијих колега нам пуно значи јер нас упућују како да спремамо оброке и унаприједимо своје вјештине – рекао је Томић.

Немања Михајловић такође ће по завршетку школовања наставити да ради у овом ресторану.

– Драго ми је да имамо добру праксу како бисмо научили да правимо што више јела. Радни дан нам почиње у седам ујутро припремом хране, хљебова, кајзерица, спремањем меса, салата. Посебно се води рачуна о жељама појединих гостију, а најзахтјевнија је припрема рамстека односно бифтека са различитим сосом. Ипак, најтеже је спремити „мидијум“ бифтек јер треба погодити како да буде испечен односно да се погоде температура и изглед меса – испричао је Михајловић.

На мјесту кувара у овом ресторану је и Јелица Млађеновић некадашња ученица зворничког СШЦ „Петар Кочић“ која сада, поред осталих кувара, преноси знање некадашњим средњошколским другарима.

– Већ годину дана радим у овом објекту, а посао сам добила одмах по завршетку школе. Волим овај посао и радим га с љубављу. Драго ми је да су ученици на пракси вриједни, лијепо су се уклопили и раде све послове. Свакодневно се трудимо да им пренесемо знање јер знам колико су мени значили савјети старијих колега. Овом приликом бих позвала све ученике који завршавају основну школу да уколико воле да спремају храну упишу ово занимање јер оно нуди брзо запослење и напредовање у струци – истакла је Млађеновићева.

 

Мирјана Томић професорица практичне наставе каже да су кувари веома цијењено занимање.

– Кувари по завршетку школе могу одмах до добију посао, а уједно могу и да наставе да се школују и усавршавају. Наша два ученика су већ склопила уговор са послодавцем да наставе да раде у овом објекту, а чињеница да једна наша ученица већ овдје ради довољно говори о каквом се перспективном занимању ради – појашњава Томићева.

Богдан Којић, менаџер у угоситељском објекту гдје су ови ученици на пракси и гдје ће наставити да раде, истиче да они дају шансу младим људима да проспреирају кроз квалитетну праксу и каријерно напредују.

– Сматрам да пракса представља 80 одсто најважнијег знања у школовању младог човјека. Стога позивам младе људе да се баве угоститељством јер нам недостају занатски радници, а лако могу да дођу до посла. На тај начин бисмо зауставили и одлазак младих људи из наше земље. Урадићемо са представницима средње школе професионалну оријентацију за свршене основце како бисмо им указали на све предности ових занимања – истакао је Којић и додао да су дефицитрана занимања не само кувари и конобари, већ и посластичари и пекари.

(ИнфоБирач)

Last Updated on Thursday, 03 March 2022 08:27