Култура сјећања и изградња личног и националног идентитета у школској пракси

PDFPrintE-mail

Наставници основних и средњих школа из Републике Српске, који су раније боравили у посјети Институту „Јад Вашем“ у Израелу, имали су протеклог викенда семинар у Вишеграду на тему „Изградња личног и националног идентитета и његовање културе сјећања у школској пракси“.

Једна од учесница семинара, Биљана Писић, директорица СШЦ „Петар Кочић“ из Зворника, истакла је да се у наредном периоду планира да се током ђачких екскурзија посјећују и стратишта.

– Имали смо веома значајан семинар, не само за професоре српског језика и историје. Ово је покушај очувања свега онога што смо видјели у Израелу, односно на који начин се они односе према Јад Вашему тако и ми треба да се односимо према нашим жртвама. Оно што је планирано у наредном периоду за ученике основних и средњих школа, јесте да током екскурзија буду обавезни одласци на стратишта како би и нове генерација знале више о томе. Имали смо и одлична предавања која би могла служити као угледни часови из српског језика и историје. Веома је важно да се о овим темама брине струка како би то пренијела и на млађе генерације – рекла је Писићева.

На семинару је о старадњу Срба у НДХ и његовању културе сјећања говорио проф. др Драга Мастиловић, док је професор Раде Р. Лаловић презентовао рад „Изградња личног и националног идентитета и култура сјећања у школској пракси“. Након стручног предавања, организован је обилазак стратишта, односно спомен комплекса у Старом Броду, код Вишеграда, гдје је прота Драган Вукотић, између осталог, говорио и о значају музеја у овом мјесту.

(infobirac.net)