Новости

Долазак у нови свијет

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 07 October 2013 13:00

Ученица Клара Маргарет Лицман из Дрездена је дошла у нашу школу.


Наша школа има изузетно добру сарадњу са невладиним сектором. Јако добру комуникацију успоставила је са организацијама попут Нансен дијалог центар из Сарајева, Ворлд Вижн (World Vision) и многим другим.

Путем Њемачке организације СХЛ, наша школа је аплицирала на конкурс за размјену ученика и професора. Уколико буду дио пројекта почетком наредне године 10 ученика и професор њемачког језика ће путовати седам дана у Њемачку, гдје ће похађати наставу, а након тога би на исти временски период на похађање наставе у нашу школу дошла група од десетак ученика и професор из Њемачке.

У склопу остварења пројекта једне од невладиних организација ученица Клара Маргарет Лицман из Дрездена је дошла у нашу школу. Кроз учење стекла је нове пријатеље.
Шеснаестогодишња Клара прати наставу у оделењу I2 гимназије гдје су је, каже, одлично прихватили.

За мјесец дана, колико похађа наставу, стекла је искрене пријатеље, научила доста наших ријечи и оцјенила да се овде живи много брже него у Њемачкој.


- У Њемачкој сам уписала средњу школу и пожељела да на размјену дођем у БиХ, а организација преко које сам дошла ми је препоручила Зворник. Жељела сам да дођем у БиХ да упознам друге народе, културу и уопште њихов живот, што је за мене ново искуство D- каже Клара, која са ученицима у одјељењу углавном комуницира на енглеском језику, а за кратко време научила је и доста ријечи из српског језика, а у писању користи и ћирилицу и латиницу.


- У одјељењу су сви фини и љубазни, добри су пријатељи, али ми је све некако пребрзо у односу на живот у Њемачкој и нисам навикла на овакав ритам. Ван школе имам доста пријатеља, поред ових из одјељења, дружим се са дјевојком код које станујем и њеним познаницима - прича Клара.

Од наставних предмета Клара, каже, да може одлично да прати наставу из енглеског језика, информатике и музичког васпитања.

- За остале предмет се сналазим тако што преписујем све од колега из одјељења, или оно што професори пишу по табли, а касније то преводим. Тако је и са наставом језика и књижевности гдје кући све преводим па онда покушавам разумијети градиво из тог предмета, али сам задовољна јер сам дјелимично научила да читам - истче Клара, која ће у Зворнику боравити годину дана, након чега ће вратити у Њемачку гдје ће наставити са похађањем економске школе.

Клари у раду помажу сви ученици у одјељењу, а захваљујући добром знању енглеског језика посебну помоћ, и професори и она сама, има од Сузане Ћирић и Исидоре Перић. Њен друг из школске клупе Ненад Томић се, каже, труди да читко пише како би Клара могла стићи све преписати јер то касније преводи и тако стиче знања из разних предмета. Директор наше школе Биљана Писић каже да су у школи сви почаствовани што је Клара дошла код њих.

- Свима нам је драго да је организација препоручила баш нашу школу, што је вјероватно резултат наших последњих успеха на такмичењима и доброг уписа наших матураната на факултете. Најважније је да је Клара у одјељењу јако добро прихваћена од стране ученика, разредног старјешине и професора. У првом полугодишту она ће редовно похађати наставу, а у другом полугодишту, ако научи језик она ће се оцјењивати - рекла је Писићева.

(текст преуредили чланови новинарске секције Сабина Спахић и Ивана Јосић)

Last Updated on Monday, 07 October 2013 14:04  

Европски дан језика 2013.

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 03 October 2013 08:03

Европски дан језика 2013 - European Day of Languages 2013

Дана 26.септембра 2013. године у нашој школи обиљежен је Европски дан језика.

Ученици III-3, III-4 i III-5 су означили овај дан припремивши програм који се састојао од рецитација, дијалога и скечева на разним европским језицима, извођења пјесама, асоцијација и квизова. Програм је изведен на часовима енглеског језика. Најзанимљивији детаљ са прославе су поруке на енглеском језику- заправо цитати великих свјетских књижевника које је, на врло оригиналан начин, припремила Јелена Цвијетиновић III-5 и подјелила свим ученицима свог одјељења. Ученице Горана Милошевић III-4, Наташа Глигоровић III-4 и Дајана Милошевић III-5 су израдиле три паноа који су изложени у учионицама бр.1 и бр.20. Ученици Анђела Ђокановић III-3 и Далибор Ђачић III-4 су фотографисали цео догађај док је Немања Новаковић III-3 снимио прославу.

Last Updated on Saturday, 27 September 2014 20:35

Read more...

 

Радионица за матуранте

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 01 October 2013 07:12

Зворнички студенти окупљени у „Клубу студената Зворник“ организовали су данас у Средњошколском центру „Петар Кочић“ радионице за матуранте како би им помогли при избору факултета.

Милош Ивановић, један од покретача идеје и оснивача Клуба, рекао је да су са реализацијом радионица под називом „Како изабрати факултет и бити сигуаран у свој избор“ почели прошле године.

- Основна идеја Клуба је да окупимо што већи број добрих студената који ће се међусобно помагати и давати примјер млађим генерацијама. Такође да савјетима помогнемо будућим студентима у избору факултета, јер поучени сопственим искуством знамо да се доласком у нову средину бруцоши не сналазе баш најбоље – рекао је Ивановић.

Он је додао да су радионице замишљене тако да студенти пренесу своја искуства, те да одговоре на питања у вези избора факултета, припрема пријемног испита и на сва она која се тичу студентског живота.

Данас ће бити одржано укупно пет радионица којима су обухваћени сви матуранти зворничке средње школе. Њих ће реализовати око 30 студената окупљених у „Клубу студената Зворник“ који студирају различите факултете у Београду, Новом Саду, Бањалуци и Источном Сарајеву.
Last Updated on Wednesday, 02 October 2013 07:39  
 

Обиљежен Дан мира

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 23 September 2013 09:17

У Средњошколском центру "Петар Кочић" Зворник, 20. 9. 2013. године обиљежен је Дан мира, одржавањем радионице под називом "Свијет мира - свијет креативности", коју је са ученицима гимназије организовао Станислав Томић, професор демократије и људских права.

Ученици су на креативан начин изразили идеју мира и свој став о значају мира за живот појединца, једног друштва, али и човјечанства у цјелини.
Дан мира је у овој установи обиљежен је у оквиру седмице мира, која траје од 16-22. септембра.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!

Last Updated on Monday, 23 September 2013 09:39  

Вуковци освјетлали образ

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Wednesday, 10 July 2013 08:33

Готово сви ученици са „Вуковом дипломом” из наше школе уписали су без проблема жељена занимања у великим универзитетским центрима Београду, Новом Саду и Бањалуци. Осим тога њихови резултати, односно чињеница да је Душан Савић уписао Економски факултету у Београду као први на листи, Милена Максимовић фармацију у Новом Саду као друга на листи, те Ивана Ђорђић као 10, у великој конкуренцији, Правни факултет у Београду, довољно говоре колико су њихове оцјене потврде њиховог знања. Овоме треба додати да је Славко Ивановић, који је данас започео такмичења на олимипијади младих физичара у Данској, без пријемног испита имао 100 бодова на Електротехничком факултету у Београду. По ријечима диркеторице Гимназије Биљане Писић и остали ученици из ове, по свему, одличне генерације уписали су жељена занимања и мали број њих ће у другом року конкурисати на факултетима.

 

Last Updated on Wednesday, 10 July 2013 08:47

Read more...

 
 
<< Start < Prev 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Next > End >>

Page 49 of 51