Актуелно

ПРОМОЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 11 April 2021 21:37

Много је разлога, али најважнији разлог су твоја интересовања. Ако се питаш шта ћеш да научиш, о томе можеш више сазнати ако погледаш наше студијске програме Факултета и изабереш онај који ти највише одговара.

Вјероватно не знаш да је Пољопривредни факултет један од првих факултета који је почео са радом у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву и да је данас једна од најзначајнијих установа високог образовања у области пољопривреде и шумарства у Републици Српској. Пољопривредни факултет ти пружа одличне услове студирања, савремено опремљене учионице, лабораторије, студентску читаоницу, библиотеку….

Више информација можете преузети на овом линку.

Last Updated on Sunday, 11 April 2021 21:46  

У стручном тиму и доктор, бивши ученик наше школе, из Зворника Момир Бобар

PDFPrintE-mail

Успјеси бивших ученика

Written by Administrator Thursday, 27 August 2020 00:00

У УКЦ РС изведена врло сложена операција анеуризме трбушне аорте – У стручном тиму и доктор из Зворника Момир Бобар

Хируршки тим Клинике за васкуларну хирургију је урадио врло сложену операцију анеуризме трбушне аорте са урођеном аномалијом реналних артерија.

Сложеност оперативног захвата огледа се у томе што је изведен код пацијента мушког пола (1955) са урођеном врло ријетком аномалијом тј. пацијент има осам бубрежних артерија (четири артерије за један бубрег, четири артерије за други бубрег), а физиолошки је по једна артерија за сваки бубрег. Колико је ријетка ова урођена аномалија говори у прилог и чињеница да је до сада у медицинској литератури забиљежен случај са највише шест бубрежних артерија код пацијента.

Хируршки тим чинили су: начелник Клинике за васкуларну хирургију прим. др Миланко Максић, те асистенти др Слободан Шормаз, др Момир Бобар и др Александар Кошпић, специјализанти, анестезиолог др Дејан Никић, те инструментарке Данка Кљајић, Биљана Бојић и Јована Илић.

По ријечима Зворничанина Момира Бобара, специјализанта васкуларне хирургије, који је био асистент током ове компликоване операције пацијент се осјећа одлично и сачувана је функција оба бубрега.

– Пацијент је рођен са аномалијом да је сваки бубрег повезан са четири артерије што је незабиљежен случај до сада. Сада се појавио проблем проширене артерије и морали смо извести компликован захват како би била сачувана функција бубрега. Операција је била веома сложена, али на крају је испало све како треба и пацијент се осјећа добро – рекао је Бобар, који је завршио средњу медицинску школу у СШЦ ,,Петар Кочић” у Зворнику, а медицинки факултет у Бањалуци.

Извођењем овако сложеног оперативног захвата медицинско особље ове Клинике је доказало да може да одговори свим изазовима савремене васкуларне хирургије.

– Ко хоће и жели да се усавршава може то да уради и у Републици Српској и управо је ово доказ тога. Поред начелника Максића нас тројица младих доктора смо асистирали чиме нам је указано велико повјерење – закључио је Бобар

 

Приоритети УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем подразумијевају константну едукацију кадра и улагање у савремену медицинску опрему што је резултирало и континуираним процесом модернизације васкуларне хирургије у УКЦ РС.

infobirac.net

 

Припрема талентованих ученика – универзитетски професор Марко Ћитић на дводневном предавању у зворничком СШЦ „Петар Кочић“

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 06 February 2024 15:39

Проф. др Марко Ћитић са Катедре за математику на Универзитету у Источном Сарајеву одржаће дводневна предавања из геометрије и комбинаторике за ученике зворничког СШЦ „Петар Кочић“ који се припремају за такмичења у овој школској години. У школи су истакли да је ово прилика да ученици, који су зантересовани за даље напредовање, побољшају своја знања јер је Ћитић и сам био учесник савезних такмичења те свјетских математичких олимпијада у Румунији, Тајланду и Бразилу. Уједно, ово је прилика да се посебна пажња посвети надареним ученицима и да им се омогући искорак у односу на план и програм који похађају.

 

 

Last Updated on Tuesday, 06 February 2024 15:43

Read more...

 
 

Потписан мултилатерални споразум о сарадњи у области образовања

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Wednesday, 06 December 2023 18:44

 

Четири школе из Србије (три из Суботице и једна из Косовске Митровице) и пет школа из Републике Српске потписале су Мултилатерални споразум о сарадњи у области стручног образовања, којим је озваничена дугогодишња сарадња ових школа а који ће помоћи да се унапреди образовање у свим аспектима

Last Updated on Wednesday, 06 December 2023 19:01

Read more...

 

Припремна настава за поправни испит из хемије

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 07 July 2022 21:52

ПЛАН ОДРЖАВАЊА ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ ЗА ПОПРАВНИ ИСПИТ ИЗ ХЕМИЈЕ

15. – 19.08.2022. ГОД. ОД 1000 – 1130

проф. Нада Николић

Last Updated on Thursday, 07 July 2022 21:57  
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 79