Новости

Образовни систем у САД

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Friday, 15 November 2013 20:34

У нашој школи је 13.10.2013. године одржано предавање о систему школовања у Америци. Предавање је у организацији америчке Амбасаде у БиХ одржано у оквиру Међународне недјеље образовања, а реализовала га је замјеник шефа Канцеларије америчке Амбасаде у Бањалуци Касандра Пејтон.

„Многи мисле да је у САД средња школа лагана и једноставна, а наш циљ је да покажемо стварно стање. Осим тога, презентовали смо стипендије за ученике првих и других разреда средњих школа који могу једну годину провести на школовању у Америци“, рекла је Пејтонова новинарима.

Ученици су добили и информације о центрима у БиХ у којим се могу информисати о студирању у САД, остваривању стипендија за тај ниво образовања, те како изабрати одговарајући универзитет.

Директор Средњошколског центра „Петар Кочић“ Биљана Писић рекла је да ученици на овај начин могу да сазнају који су услови студирања у САД.

„До сада је организовано доста предавања у већим градовима у БиХ и драго нам је да су одабрали и нашу школу. Желимо да сарађујемо на овом пројекту како бисмо дјеци о овим темама омогућили што боље информисање“, поручила је Писићева.

 

 

Пројекат: Поређење математичких симбола и појмова

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 17 October 2013 10:28

Сарадња наше школе са школом у Сежани траје већ седам година. Претходних година сарађивали смо са Туристичким савезом Словеније у оквиру пројеката Више знања за више туризма и у оквиру ДОСС-а на Ђачкој оглашивачкој сцени.

Ове године проширили смо сарадњу на област математике, па је школи одобрен пројекат "Поређење математичких симбола и појмова". Професори и уценици из Словеније ће у склопу пројекта доћи 5. новембра и у нашем граду остати 3 дана. За овај период ученици наше школе у сарадњи са гостима ће реализовати неколико пројеката. У склопу овога пројекта ће и наши ученици посјетити  Словенију у наредном периоду.

Last Updated on Thursday, 17 October 2013 12:27

Read more...

 

Волонтирај-кредитирај

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 10 October 2013 18:47

И ове године ученици наше школе узели су учешће у пројекту „Волонтирај-кредитирај“ који је посвећен промоцији волонтеризма, изградњи капацитета младих, као и развоју и усавршавању пословних вјештина средњошколаца, 20 ученика СШЦ „Петар Коћић” замијенило је наставни дан р

адним даном у општини Зворник и другим јавним институцијама.

Средњошколце је примио и поздарвио начелник општине Зоран Стевановић истакавши да је ово одличан показатељ да су млади људи спремни да мијењају средину у којој живе и помажу другима. Драгана Спасић, ученица трећег разреда каже да је и раније учестовала у пројектима волонтирања преко Савјета ученика.

 

Last Updated on Thursday, 10 October 2013 19:35

Read more...

 
 

Долазак у нови свијет

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 07 October 2013 13:00

Ученица Клара Маргарет Лицман из Дрездена је дошла у нашу школу.


Наша школа има изузетно добру сарадњу са невладиним сектором. Јако добру комуникацију успоставила је са организацијама попут Нансен дијалог центар из Сарајева, Ворлд Вижн (World Vision) и многим другим.

Путем Њемачке организације СХЛ, наша школа је аплицирала на конкурс за размјену ученика и професора. Уколико буду дио пројекта почетком наредне године 10 ученика и професор њемачког језика ће путовати седам дана у Њемачку, гдје ће похађати наставу, а након тога би на исти временски период на похађање наставе у нашу школу дошла група од десетак ученика и професор из Њемачке.

У склопу остварења пројекта једне од невладиних организација ученица Клара Маргарет Лицман из Дрездена је дошла у нашу школу. Кроз учење стекла је нове пријатеље.
Шеснаестогодишња Клара прати наставу у оделењу I2 гимназије гдје су је, каже, одлично прихватили.

За мјесец дана, колико похађа наставу, стекла је искрене пријатеље, научила доста наших ријечи и оцјенила да се овде живи много брже него у Њемачкој.


- У Њемачкој сам уписала средњу школу и пожељела да на размјену дођем у БиХ, а организација преко које сам дошла ми је препоручила Зворник. Жељела сам да дођем у БиХ да упознам друге народе, културу и уопште њихов живот, што је за мене ново искуство D- каже Клара, која са ученицима у одјељењу углавном комуницира на енглеском језику, а за кратко време научила је и доста ријечи из српског језика, а у писању користи и ћирилицу и латиницу.


- У одјељењу су сви фини и љубазни, добри су пријатељи, али ми је све некако пребрзо у односу на живот у Њемачкој и нисам навикла на овакав ритам. Ван школе имам доста пријатеља, поред ових из одјељења, дружим се са дјевојком код које станујем и њеним познаницима - прича Клара.

Од наставних предмета Клара, каже, да може одлично да прати наставу из енглеског језика, информатике и музичког васпитања.

- За остале предмет се сналазим тако што преписујем све од колега из одјељења, или оно што професори пишу по табли, а касније то преводим. Тако је и са наставом језика и књижевности гдје кући све преводим па онда покушавам разумијети градиво из тог предмета, али сам задовољна јер сам дјелимично научила да читам - истче Клара, која ће у Зворнику боравити годину дана, након чега ће вратити у Њемачку гдје ће наставити са похађањем економске школе.

Клари у раду помажу сви ученици у одјељењу, а захваљујући добром знању енглеског језика посебну помоћ, и професори и она сама, има од Сузане Ћирић и Исидоре Перић. Њен друг из школске клупе Ненад Томић се, каже, труди да читко пише како би Клара могла стићи све преписати јер то касније преводи и тако стиче знања из разних предмета. Директор наше школе Биљана Писић каже да су у школи сви почаствовани што је Клара дошла код њих.

- Свима нам је драго да је организација препоручила баш нашу школу, што је вјероватно резултат наших последњих успеха на такмичењима и доброг уписа наших матураната на факултете. Најважније је да је Клара у одјељењу јако добро прихваћена од стране ученика, разредног старјешине и професора. У првом полугодишту она ће редовно похађати наставу, а у другом полугодишту, ако научи језик она ће се оцјењивати - рекла је Писићева.

(текст преуредили чланови новинарске секције Сабина Спахић и Ивана Јосић)

Last Updated on Monday, 07 October 2013 14:04  

Европски дан језика 2013.

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 03 October 2013 08:03

Европски дан језика 2013 - European Day of Languages 2013

Дана 26.септембра 2013. године у нашој школи обиљежен је Европски дан језика.

Ученици III-3, III-4 i III-5 су означили овај дан припремивши програм који се састојао од рецитација, дијалога и скечева на разним европским језицима, извођења пјесама, асоцијација и квизова. Програм је изведен на часовима енглеског језика. Најзанимљивији детаљ са прославе су поруке на енглеском језику- заправо цитати великих свјетских књижевника које је, на врло оригиналан начин, припремила Јелена Цвијетиновић III-5 и подјелила свим ученицима свог одјељења. Ученице Горана Милошевић III-4, Наташа Глигоровић III-4 и Дајана Милошевић III-5 су израдиле три паноа који су изложени у учионицама бр.1 и бр.20. Ученици Анђела Ђокановић III-3 и Далибор Ђачић III-4 су фотографисали цео догађај док је Немања Новаковић III-3 снимио прославу.

Last Updated on Saturday, 27 September 2014 20:35

Read more...

 
 
<< Start < Prev 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Next > End >>

Page 48 of 50