Преносимо: Зворнички ученици генерације уписују електротехнички факултет – освајали признања, направили „паметну кућу“

PDFPrintE-mail

У двије зворничке средње школе изабрани су ученици генерације, а у четвородишњим занимањима најбољи од најбољих су Ана Бошковић, која је завршила гимназију, и Миленко Божић, који је у ТШЦ-у завршио на смјеру техничар електроенергетике. Занимљиво је да обоје планирају да упишу електротехнички факултет, који, како кажу, уписују углавном најбољи ученици, а током школовања су поред свих петица имали низ успјеха на различитим такмичењима.

Ана Бошковић, која је гимназију завршила у СШЦ „Петар Kочић“, каже да је током школовања углавном добијала четворке и петице.

– Већ десет година тренирам и одбојку у ОK „Дрина“ те сам научила да разликујем побједе и поразе тако да сам увијек тежила побједи односно што бољем успјеху. Гимназија нам је дала широко образовање на чему сам захвална својим професорима. Планирам да упишем електротехнички факултет у Новом Саду на смјеру аутоматика и рачунарство – каже Бошковићева и додаје да јој је одбојка била „издувни вентил“ и наводи да се уз добру организацију све може постићи.

– Иако сам викендима углавном била одсутна због утакмица успјела сам све да надокнадим. Учествовала сам на регионалном такмичењу из математике и физике у првом, другом и трећем разреду, те на републичком такмичењу из њемачког језика у другом разреду, а 2018. године смо, као школска екипа, на републичком такмичењу били четврти у одбојци – истиче Бошковићева и додаје да је одувијек вољела математику и физику те је због тога изабрала електротехнику, коју, како каже, у посљедње вријеме уписују најбољи ученици, односно то им је тренутно највећи изазов.

Миленко Божић је у оквиру Техничког школског центра завршио образовање на смјеру техничар електроенергетике. Kаже да није било тешко имати све петице, а једном је чак добио јединицу само да би видио „какав је и то осећај“.

– Захвалан сам управи школе, која нас је стално подржавала у активностима, као и свим професорима. Најтежи и најобимнији предмет који је основа нашег школовања је био Електроенергетски системи, које нам је предавала професорица Ружица Митровић на чему смо јој посебно захвални. Ту су и други професори попут Драгане Токановић, која је ме је спремала за такмичења из електротехнике те сам на републичком нивоу освајао 3. и 5. мјесто, те професор Божо Илић са којим сам завршио пројекат „паметне куће“ што је круна мог четворогодишњег образовања. Циљ нам је да се овај пројекат не само у нашој школи него и у другима овог смјера имплементира у наставни план и програм  – каже Божић који је сам радио и ауторске представе за драмску секцију своје школе те су имали два наступа на фестивалу „Удахни културу“ у Бијељини и били награђени екскурзијама у Београд.

И његов избор за универзитетско образовање пао је не електротехнички факултет, али на смјеру електроенергетике.

– Размишљао сам да ли да студирам у Бањалуци или Новом Саду. Ипак, сам одлучио да останем у Републици Српској. Kада завршим факултет себе видим овђе и волио бих да се вратим и радим у Зворнику гђе су ми породица и пријатељи – закључио је Божић.

Пријем за „вуковце“ и ученике генерације

Поводом Дана града, 21. маја, градоначелник Зворника Зоран Стевановић примио је 17 „вуковаца“ и четири ученика генерације трећег и четвртог степена зворничких средњих школа. На традиционалном пријему поводом 610 година од првог писаног помена града, градоначелник их је наградио за њихов труд и успјех који су постигли током средњошколских дана.

(инфобирац.нет 24.05.2020.)