Преносимо: Спољашње вредновање школа у Републици Српској – Зворничке школе имају добре услове за рад

PDFPrintE-mail

 

У Републици Српској у току је процес спољашњег вредновања основних и средњих школа чији је циљ да се створи реална слика о квалитету образовања. До краја ове године тимови за спољашње вредновање, чији су чланови надзорници Републичког педагошког завода Републике Српске и директори школа, ће заврштити обилазак 30 основних и средњих школа, а исте активности ће бити настављене и 2020. године.

На подручју регије Бирач процес спољашњег вредновања су прошле ОШ „Бранко Радичевић“ из Братунца, СШЦ „Петар III Петровић Његош“ из Шековића, СШЦ „Братунац“, а недавно и зворничка ОШ „Свети Сава“ и ТШЦ „Зворник“, док је СШЦ „Петар Kочић“ био међу првим школама у Српској, као „пилот пројекат“, који је прошао кроз овај вид вредновања.

Биљана Писић, члан тима за спољашње вредновање основних и средњих школа у Републици Српској, каже да тренутно овај процес ради пет тимова који ће наредне године бити проширени.

– У тимовима су сви надзорници Републичког педагошког завода те директори школа који су у овим процесима вредновања добили високе оцјене. Прије самог почетка вредновања, школе формирају своје тимове за самовредновање и добијају смјернице за овај процес. Битно је нагласити да то није никаква инспекција која ће некога кажњавати већ група која ће указати да добре и лоше стране цјелокупног рада школа. Тимови не посјећују само часове већ прегледају рад комплетне школе, сарадњу са родитељима, ученицима, локалном заједницом – каже Писић и додаје да се оцјењивање рада школа врши по седам стандарда.


– Школа прва уради самовредновање, а онда се врши разговор са онима који су радили самооцјењивање, потом са наставницима који нису укључени у тај процес, родитељима, члановима Савјета ученика и другима. Тако се добија комплетна слика о раду школа. Вредновање обухвата начин управљања и руковођења школом, учење, постигнућа ученика, подршку ученицима, сарадњу школа са установама и органзацијама у локалној заједници, људске и специјалистичке ресурсе у школи, као и будућност осигурања квалитета у наредном периоду – каже Писић, која је била и члан тима са спољашње вредновање у седам школа у Републици Српској међу којима је био и ТШЦ „Зворник“ и ОШ „Свети Сава“ из Зворника.– Они ће добити мишљење о свом раду, али могу да кажем да је зворничко школство заиста добро, да постижу добре резултате. Захваљујући улагањима Владе Републике Српске, локалне заједнице, али и учешћем школа у различитим пројектима, услови за извођење наставе у нашим школама су заиста добри – истиче Писић.
Она је додала да су све школе у Републици Спрској, па тако и зворничке, приликом самовредновања приказале реалну слику својих могућности.

 

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА ИНФОБИРАЧ

Last Updated on Thursday, 28 November 2019 22:36