Вршњачка едукација: Насиље у адолесцентским везама

PDFPrintE-mail

Вршњачка едукација је појам којим означавамо облик едукације, где обучени и едуковани појединци предузимају неформалне и организоване акције, како би својим вршњацима пренели одређено знање објаснили појмове или променили неку врсту понашања. Вршњаци имају велики утицај једни на друге, те је сасвим извесно да ће едукација од стране вршњака значајно утицати на то које ће вредности, ставове и стилове понашања млада особа усвојити, а то важи и за ризично и за сигурно понашање.

Вршњачка едукација користи тај утицај на позитиван начин, одвија се  у малим групама или кроз индивидуалне контакте, а највише кроз радионичарски рад у школама.

У школи је реализовано предавање/радионица за вршњачке едукаторе, на тему “Насиље у адолесцентским везама”. Обука је одржана 28. новембра 2018. године (1245-1420), у трајању од два школска часа, а учествовали су ученици II, III и IV разреда свих струка. Заинтересовани ученици пријавили су се за едукацију преко Савјета ученика.

 

Циљ ове теме је да се са ученицима разговора о изазовима и проблемима адолесцентских веза, колико је зависност од других оправдана и да науче препознати који облици понашања у везама могу бити ризични. Важно је од раних година младалаштва усвајити адекватне обрасце афективних односа са другима.

Задатак вршњачких едукатора је да стечена знања пренесу својим друговима и другарицама у одељењима, кроз разговор и радионицу, користећи наставни материјал. Ученици ће едукацију реализовати самостално или уз помоћ школског психолога.

Обуку ученика за вршњачке едукаторе организовала је и водила психолог школе Драгана Петровић.

МАТЕРИЈАЛИ

Вршњачка едукација и ко су вршњачки едукатори

„Насиље у адолесцентским везама“ – презентација овде

Летак за ученике

Last Updated on Wednesday, 05 December 2018 09:16