Реализован пројекат средњошколаца из Зворника и Сежане

PDFPrintE-mail

Пројекти - Словенија

Након успјешно реализованог пројекта на тему „Поређење различитих игара кроз историју у Словенији и БиХ”, замјеник начелника општине Зворник Бојан Ивановић уприличио је пријем за ученике и професоре средње школе „Сречко Косовел” из Сежане са којом од 2007. године сарађује СШЦ „Петар Кочић” из Зворника. Ивановић је гостима зажелио лијеп боравак и најавио даљу подршку локалне управе у сарадњу ове две школе кроз пројекте на обострано задовољство. 
- Ријетки су случајеви да сарадња ове врсте траје оволико дуго и драго нам је због тога. Локална управа је све ове године пружала подршку њиховој сарадњи и пројектима које спроводе и то ће чинити и у наредном периоду јер је то, поред тога што се ученици двије школе друже, професори и директори размјењују искуства, и вид промоције наше општине и школе у Словенији - рекао је Ивановић.
Директор школе „Сречко Косовел“ Душан Штолфа рекао је да је сарадња из које су проистекла и пријатељства изузетно добра.
- Ове године ми нисмо успјели добити пројекат на републичком конкурсу у Словенији, али смо ипак, уз помоћ наше општине, дошли у Зворник, јер нисмо жељели да прекинемо лијепу традицију. Наше двије школе друже се осам година и то је скоро европски феномен, јер та дружења обично трају двије или три године. Али ми стално излазимо са новим пројектима, идеја нам не фали и врло радо долазимо овдје. Најважније је да се дјеца упознају, друже, постају пријатељи, а видјели смо да се та дружења одвијају и изван наших пројеката – нагласио је Штолфа. 
Биљана Писић, директор зворничке школе „Петар Кочић“ поручила је да ће се сарадња двије школе наставити и убудуће.
- Ово је велико пријатељство између наше двије школе. До сада је око 250 наших ученика и преко 30 професора посјетило Сежану. Сама Туристичка тржница у Словенији на којој ми учествујемо као школа је значајна зато што је то један од изузетних пројекта Туристичког савеза Словеније и што смо ми једна од ријетких школа која учествује сваке године. Неке друге школе су долазиле, и из Србије и из Федерације БиХ, али само једну до двије године, док ми учествујемо годинама. Свакако да би сарадњу наставили и да нема Тржнице, максимално се трудимо да покажемо једни другима шта имамо и видимо да се међу ученицима све више склапају пријатељства – напоменула је Писићева.
Она је додала да ће наши ученици и професори боравити у Словенији 27. јануару наредне године када се одржава Туристичка тржница.
У оквиру тродневне посјете гости из Словеније првог дана су у школи са нашим ученицима реализовали пројекат „Поређење различитих игара кроз историју у Словенији и БиХ”, те посјетили СЛикарску радионицу „Палета” када је Јово лалић, руководилац радионице поклонио умјетничку слику Душану Штолфи, директору школе из Сежане. Другог дана организована је посјета Андрићграду уз пратњу водича, а посљедњег дана је организован поменути пријем код челника локалне управе и посјета привредном колективу „Обућа” ДОО.

Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!
Кликните на слику да се отвори!