Виб Станиславу Томићу

PDFPrintE-mail

Станиславу Томићу, најбољем младом сатиричару у прошлој години, уручена је престижна „Вибова награда”, у просторијама „Политике”, а повељу, плакету и новачни износ лауреат је примио од председника жирија Дејана Патаковића и члана жирија Петра Мићковића, уредника Викенд издања „Политике”. По традицији, признање се уручује о Вибовом рођендану, који, према Томићевим речима, прославља слободу и сатиру. Томић је двадесети млади сатиричар, лауреат награде са именом Владимира Булатовића Виба, а први „с леве стране Дрине”, то јест из Републике Српске. Одлуку су донели и Драгутин Минић Карло, уредник „Сатирикона” у „Политици”, Александар Чотрић и Владимир Драмићанин.


У образложењу жирија, које је прочитао Чотрић, садржане су информације о томе да је Станислав Томић (1986, Тузла), „нови Станислав Јежи Лец”, дипломирани филозоф на докторским студијама у Београду, професор у зворничкој гимназији. Томић је заступљен у „Антологији балканског афоризма”, антологији афоризама о спорту „Дриблинг духа”, добитник је „Сатиричног пера” на Међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини.

– Афоризми Станислава Томића задивљују зрелошћу, вишесмисленошћу, обухватношћу, универзалношћу порука и озбиљношћу критике друштвених проблема. Његове мисли су болни подсмех, критички суд о збивањима код нас и у свету, промишљање о вредностима и осуда глупости. Томићеве реченице вешто су грађене и пуне су парадокса – рекао је Чотрић.

 

Извор: www.politika.rs

Вести култура и забава
„Виб” Станиславу Томићу
Лауреат Станислав Томић (Фото: Д. Ћирков)

Last Updated on Tuesday, 18 March 2014 10:35