У Зворнику одржана Светосавска академија

PDFPrintE-mail

 

Светосавском академијом на којој је бесједио протојереј ставрофор Видоје Лукић, те наступио глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић, у Зворнику је настављена духовна и културна манифестације „Светосавска недјеља 2022“, посвећена првом српском архиепископу, светитељу, просвјетитељу и утемељивачу српске цркве и државе Светом Сави.

У музичком дијелу Светосавске академије наступило је Прво пјевачко друштво „Изворник“ и ученици Основне музичке школе „Војин Комадина“, док су ученици Средњошколског центра „Петар Кочић“ и Техничког школског центра говорили стихове извели пригодне рецитале.

Присутне је поздравио и пожелио добродошлицу градоначелник Зворника Зоран Стевановић, истичући да на духовној и културној манифестацији „Светосавска недјеља“ велики број суграђана на неки начин учествује и даје допринос овој свечаности.

 

– У недјељи посвећеној Светом Сави требало би сви да настојимо да се у нашој свакодневници одсликава Светосавље и да буде присутно у нама током цијеле године –  поручио је Стевановић и нагласио да је програм „Светосавске недјеље“ духовно обогаћен за сваког посјетиоца.

 

Истичући да је Свети Сава, између осталог, био и просвјетитељ српског рода, Стевановић је нагласио да је неопходно у том правцу улагати у школе и образовање и тиме стварати што боље услове за све узрасте почев од породилишта до Технолошког факултета.

– Град Зворник је све ове претходне, као и године које долазе, улагао и улаже у развој школске мреже, што је основна преокупација за успјешнији развој нашег друштва – рекао је Стевановић.

Свештеник Лукић је рекао да је Свети Сава колосална личност јер је поред свих епитета и врлина које су га красиле у животу, главна била да је свети човјек.

– По томе се Свети Сава разликовао и обликовао од других и зато се толико дуго слави, без обзира на сва искушења и недаће, разне притиске и забране кроз које је српски народ кроз бурну историју пролазио – рекао је свештеник Лукић.

Истичући да је Свети Сава увијек излазио као побједник и својим побједама распламсавао пламен у срцу и души, свештеник Лукић је рекао да Светог Саву славимо и прослављамо јер нас надахњује за нова прегнућа и успјехе првенствено на духовном и сваком другом плану да би били и остали на своме и поштовали своје.

Глумац Јокић је истакао да је изузетно значајно да се обиљежава дан Светог Саве, док се у Зворнику обиљежава „Светосавска недјеља“, што је још љепше.

Јокић је, говорећи пригодне текстове о Светом Сави, рекао да се у једном тексту каже да је, након Христа, Свети Сава за нас Србе најважнији личност.

– Заиста да није било Растка Немањића не би ни нас било, зато морамо чувати успомену на Светог Саву, учити о њему, јер још мало знамо колика је величина дјела Светог Саве – рекао је Јокић.

 

(ИнфоБирач)

Last Updated on Thursday, 27 January 2022 10:03