Обуком професора СШЦ „Петар Кочић“ почео пројекат са школом из Руме – циљ опремање ђачког ресторана и производња здраве хране

PDFPrintE-mail

У зворничком СШЦ „Петар Кочић“ почела је вишедневна обука 12 професора са циљем јачања компетенција наставног кадра у увођењу мобилних технологија у настави. Ово су почетна предавања у оквиру пројекта прекограничне сарадње са Средњом стручном школом „Бранко Радичевић“ из Руме чији је крајњи циљ опремање ђачког ресторана у зворничкој школи те производња здраве хране.

Директорица школе Биљана Писић истиче да су у групи од 12 професора и школски психолог те замјеник директора, а у наредној фази пројекта биће укључени и ученици који ће и правити финални производ у свом ресторану, здраву храну.

– Почела је едукација за професоре која ће трајати неколико дана у различитим терминима у новембру и децембру мјесецу што је само дио пројекта чију смо реализацију са нестрпљењем очекивали. Поред предавања и семинара за професоре и ученике који ће се наставити у периоду пред нама, кренули смо са набавком дијела мобилијара за ђачки ресотран који се финансира кроз исти пројекат. У току зимског распуста биће урађен нови улаз у школу за ресторан, те унутрашњи радови, односно постављене плочице, молерски и други радови који су потребни да бисмо добили квалитетан простор за ресторан. Ове радове ће у потпуности финансирати Градска управа на чему смо из веома захвални – рекла је Писићева.

Она је додала да је циљ пројекта да се у ресторану прави здрава храна, или храна коју ученици воле, али од квалитетних намирница, попут интегралних сендвича, интегралне пице и осталих производа здраве хране.

Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ из Руме у сарадњи са Средњошколским центром „Петар Кочић“ из Зворника и Удружењем „Лимитлесс“ из Београда потписала је у мају ове године увогор о реализацији пројекта под називом „Здрави и безбједни гастрономски производи као потенцијал за запошљавање“, који се финансира средствима ИНТЕРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

Програм прекограничне сарадње

Прекогранични програм Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. спроводи се као дио Инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИ) и као такав је резултат заједничког планирања владајућих структура и осталих заинтересованих страна двије државе. ИПА ИИ подржава прекограничну сардњу са циљем промовисања добросусједских односа и друштвено-економског развоја уз подстицање европских интеграција. Програм анализира друштвено-економску ситуацију пограничног подручја, те поставља заједничке стратегије за рјешавање идентификованих проблема кроз одређивање заједничких развојних тематских приоритета. Програм је базиран на детаљној анализи изазова и специфичности програмског подручја. Укупно суфинансирање Европске уније за Програм прекограничне сарадње између Републике Србије и Босне и Херцеговине за период 2014-2020. износи 14.000.000 евра.

(infobirac.net)