У стручном тиму и доктор, бивши ученик наше школе, из Зворника Момир Бобар

PDFPrintE-mail

Успјеси бивших ученика

У УКЦ РС изведена врло сложена операција анеуризме трбушне аорте – У стручном тиму и доктор из Зворника Момир Бобар

Хируршки тим Клинике за васкуларну хирургију је урадио врло сложену операцију анеуризме трбушне аорте са урођеном аномалијом реналних артерија.

Сложеност оперативног захвата огледа се у томе што је изведен код пацијента мушког пола (1955) са урођеном врло ријетком аномалијом тј. пацијент има осам бубрежних артерија (четири артерије за један бубрег, четири артерије за други бубрег), а физиолошки је по једна артерија за сваки бубрег. Колико је ријетка ова урођена аномалија говори у прилог и чињеница да је до сада у медицинској литератури забиљежен случај са највише шест бубрежних артерија код пацијента.

Хируршки тим чинили су: начелник Клинике за васкуларну хирургију прим. др Миланко Максић, те асистенти др Слободан Шормаз, др Момир Бобар и др Александар Кошпић, специјализанти, анестезиолог др Дејан Никић, те инструментарке Данка Кљајић, Биљана Бојић и Јована Илић.

По ријечима Зворничанина Момира Бобара, специјализанта васкуларне хирургије, који је био асистент током ове компликоване операције пацијент се осјећа одлично и сачувана је функција оба бубрега.

– Пацијент је рођен са аномалијом да је сваки бубрег повезан са четири артерије што је незабиљежен случај до сада. Сада се појавио проблем проширене артерије и морали смо извести компликован захват како би била сачувана функција бубрега. Операција је била веома сложена, али на крају је испало све како треба и пацијент се осјећа добро – рекао је Бобар, који је завршио средњу медицинску школу у СШЦ ,,Петар Кочић” у Зворнику, а медицинки факултет у Бањалуци.

Извођењем овако сложеног оперативног захвата медицинско особље ове Клинике је доказало да може да одговори свим изазовима савремене васкуларне хирургије.

– Ко хоће и жели да се усавршава може то да уради и у Републици Српској и управо је ово доказ тога. Поред начелника Максића нас тројица младих доктора смо асистирали чиме нам је указано велико повјерење – закључио је Бобар

 

Приоритети УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем подразумијевају константну едукацију кадра и улагање у савремену медицинску опрему што је резултирало и континуираним процесом модернизације васкуларне хирургије у УКЦ РС.

infobirac.net