ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗРАДИ МОНОГРАФИЈЕ

PDFPrintE-mail

Рад на монографији поводом стогодишњице од почетка средњег образовања у Зворнику, полако се приводи крају, стога сматрамо за сходно да о постигнутим резултатима на том плану информишемо и наставничко вијеће.

До сада је припремљен историјски приказ развоја средњег образовања у Зворнику, и то је уједно први дио монографије. У изради овог дијела монографије обрађена је доступна литература, а један дио грађе прикупљен је у сарадњи са Архивом БиХ у Сарајеву, те Архивом Југославије у Београду у чијој посјети је учествовао дио уређивачког тима. Затим, заокружен је репортажни дио који подразумијева интервјуе обављене са некадашњим радницима и ђацима школе или потомцима некадашњих радника (Барбара Негројевић, Милица и Драго Сабљак, Јулијана Лазаревић, Чедо Лазаревић, Ђорђо Видаковић, Дана Тошић, Милена Зекан, Лидија и Војин Пажин, Славка и Будимир Аћимовић итд.) Такође, заокружен је и трећи, завршни дио монографије у коме су садржани подаци онекадашњим ученицима школе који су остварили значајне резултате у различитим областима (наука, култура, спорта).

Тренутно се ради на обради текста и фотографске грађе, прије  него што се комплетан материјал да на даљу језичку и графичку обраду.

 

Напомињемо да се израда монографије одвијала у отежаним условима изазваним пандемијом корона вируса, да су неке активности на обиљежавању јубилеја принудно одложене, али да смо, иако су активности успорене, врло близу остваривања циља, када је у питању монографија.
Позивамо још једном колеге да своја сазнања која могу бити од користи за монографију подијеле са нама. Податке за било који дио монографије можете послати на меил: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Чак и ако се сјетите неког податка и након објављивања, доставите нам те податке. Јер ово је прво и почетно издање. Рачунамо да ћемо имати више издања и да ће свако наредно бити проширено издање.

У име уређивачког одбора за израду монографије,
Станислав Томић

Last Updated on Wednesday, 16 December 2020 18:50