ПРЕНОСИМО: Зворничанка на раду у Москви

PDFPrintE-mail

Бојана Савчић, пејзажни архитекта је млада, паметна и упорна дјевојка која на јави сања свој сан. Живи у Москви, ради у компанији са 30.000 запослених радника, а она је главни специјалист у одјелу ресурсног планирања.

На кратко је дошла у родни град, да обиђе родитеље Живану и Славишу и пријатеље, па онда поново назад, на посао и у нове изазове.

– Након дипломирања на факултету у Новом Саду једно вријеме сам волонтерски радила у градској управи Зворник, а онда у фабрици глинице. Посао пејзажног архитекте је брига о парковима и зеленилу а тамо сам била и руководилац грађевинске оперативе. Али нисам била задовољна примањима, мада сам хонорарно радила пројекте и за једну фирму из Аустрије и Србије, а жељела сам нове изазове и доказивања па сам конкурисала за један посао у Русији, прича Бојана док сједимо у једном зворничком ресторану. Радо се одазвала позиву да за наш портал исприча причу како је стигла до Русије и добро плаћеног и престижног радног мјеста.

 

Рад на минус 32 степена

- У мају мјесецу прошле године конкурисала сам прво за посао у Казахстану, али сам га добила у граду Мурманск, најсјевернијем граду у Русији, изван поларног круга, у коме су температуре у просјеку износе минус 32 степена. Испочетка ми је сметала толика хладноћа, али навикла сам се, а срећом брзо сам прешла у Москву. Доста радим, али слободно вријеме користим да упознам овај огроман град у коме живи 16 милиона људи. Крећем се углавном метроом, а с обзиром да радим у интернационалној компанији колеге су ми из разних земља. Највише се дружим са Русима и људима из Србије, али и осталима, има и Јапанаца, Кинеза, Хрвата. Доста радим, по десет сати дневно али се исплати... Руски језик сам за два мјесеца савладала, а говорим енглески и њемачки прича Бојана.

 

Нови посао и средина су велики изазов за њу, и задовољна је што се добро показала и
доказала да је дорасла задацима који су пред њу постављени, Била би сретна када би њена прича охрабрила и друге младе људе који овдје нису довољно цијењени и вриједовани, да и они срећу потраже на неком другом мјесту јер у свијету увијек има мјеста за талентоване, храбре и креативне особе, сматра она.

Њена мајка Живана која је годинама радила у “Телекому” и отац Славиша, из Електродистрибуције, сада у пензији поносни су на Бојану, као и своје двоје друге дјеце-сина и кћерку који су такоше завршили факулете и раде у или за стране компаније.

Бојана нам је дала и фотографије које показују само дио љепоте и пространства Русије, у којој ће остати и даље, а можда касније крене даље, у нове изазове и доказивања. Драго нам је што је Зворник изњедрио многе младе људе који граде успјешне доказујући да није битно одакле си већ колико знаш, можеш и хоћеш...

 

ИЗВОР:

Last Updated on Wednesday, 23 September 2020 19:00