ПРЕНОСИМО: Небојша Марковић: Медицину завршио за просјеком 9, 79

PDFPrintE-mail

Сада на специјализацији у Америци

Један од најбољих ученика зворничке основне и средње школе, а затим и београдског Медицинског факултета је Небојша Марковић. Потиче из љекарске породице, отац му је гинеколог Слободан Марковић, а занимљиво је да је у школу кренуо са пет година, јер се није хтио да раздваја од старијег брата Недељка. У дневнику је имао све петице, био је “вуковац” у основној и средњој школи, а потом и успјешан студент. Сада је у Америци на завршној, трећој години специјализације на интерној медицини.

Захваљујући Небојшином оцу, ступили смо са њим у контакт јер овај млади, успјешан човјек је понос не само своје породице већ и родног града.

– После завршене гимназије у Зворнику као носилац Вукове дипломе, уписао сам

Медицински факултет у Београду 2008.године. Иницијално, моја жеља је била да постанем реконструктивни хирург. Током четири године факултета, моје жеље су се потпуно промениле на вјежбама из кардиологије. Постао сам фасциниран електрокардиограмом и срчаним аритмијама. Од 2012.год до 2014.год завршавао сам испите у јуну и јулу и проводио цијело љето волонтирајући на одељењу К3 за поремећаје срчаног ритма у Клиничком центру Србије. Дипломирао сам 2014. године са просјеком 9.79. После дипломирања добио сам стипендију за даље усавршавање и провео месец дана у Хамбургу на Универзитетској Клиници Епендорф на одељењу за поремећаје срчаног ритма. Ту сам увидјео многе разлике система измедју наше земље и Западне Европе, рекао нам је Марковић

– По повратку у Србију наставио је да волонтира на КЦС ,али увидјевши да је му је будућност лимитирана у Србији, почео је да размишља о одласку у Америку. И то је и учинио.

 

- Конкурисао сам и добио специјализацију из интерне медицине у Њу Џерсеју. Године 2018. селим у тај град и ту почиње садашње поглавље мог живота. Током специјализације освојио сам престижну “Голден Епл” награду, коју додељују Студент Њу Џерси Медикал Скул за најбоље учитеље и предаваче, а такође сам добио и награду “Бест тичинг резидент” за годину 2019 коју су ми додјелиле моје колеге специјализанти. Тренутно сам на трећој и завршној години специјализације из интерне медицине и у процесу конкурисања за субспецијализацију из кардиологије, наводи Небојша.

У Америку је отишао заједно са супругом Николином, коју је упознао на факултету јер су колеге. Она је управо почела своју специјализацију из анестезиологије у истој болници у којој Небојша ради.

 

Са родитељима и братом који је медицински техничар, често се чује телефоном, а у Зворнику је последњи пут био прије двије године.

Има доста обавеза на послу, и захваљујемо се што је нашао времена за наш портал, а послао нам је и фотографије из земље у којој сада ради и живи. Сигурни смо да ће Небојша или Бели како га најближи зову, постати врхунски стручњак у области медицине која му постане ужа специјалност јер у свему што је до сада радио био је први и најбољи.

(ИЗВОР: ЗВОНО МЕДИА 05/09/2020)