Средњошколско образовање ускладити са тржиштем рада

PDFPrintE-mail

Средњошколско образовање мора да буде усклађено са потребама тржишта рада, са циљем да се обезбиједе радна мјеста, изјавила је министарка Наталија Тривић. Увођење оваквих новина у средњошколски наставни процес, почиње 1. септембра, за када је планиран и повратак ђака у школске клупе. Наталија ТривићФото: РТРС

Ативности Владе Републике Српске у смислу подстицаја дефицитарних занимања, подстакла су пораст уписаних ученика, што је и потврђено на првом уписном року у нову школску годину.

- У претходном периоду смо имали веома тешке и комплексне задатке, заједно са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом, и мислим да смо врло успјешно то обавили, како сви директори средњих школа, тако и професори, ученици и њихови родитељи - нагласила је Биљана Писић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач.

У средњем стручном образовању реформа се највише односи на прилагођавање наставних планова и програма, што je од великог значаја како за ученике, тако и за тржиште рада.

Већ од септембра очекујемо повећан обим практичне наставе код послодаваца, гдје смо законом дефинисали најмање 25 одсто од укупне практичне наставе која је намјењена за средње школе - истакла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске причао је о новим занимањима.

- За сва нова занимања која су ученици уписали, урадићемо нове програме за први разред. За свих 106 нових занимањадоставили смо планове са циљем да промијене буду само у стручном образовању - рекао је Дамјановић.

Према подацима, у свим локалним заједницама осим у Бањалуци, интересовање ученика за гимназију је веома слабо. Разлог је, кажу надлежни, то што она већ дуги низ година функционише по истом плану и програму.

03/07/2020 |  19:32 ⇒ 20:21 | Извор: РТРС

Last Updated on Sunday, 05 July 2020 11:03